۱۳۹۰ شهریور ۶, یکشنبه

سونامی قتل‌های خانوادگی زنان


گرچه قتل‌های خانوادگی زنان مدت‌هاست که به یکی از موضوعات مطرح رسانه‌ها تبدیل شده اما اخباری که اخیرا انتشار یافته نشان می‌دهد که ابعاد زن کشی در درون خانواده‌ها فاجعه‌بار است. مروری بر خبرهای یک هفته گذشته نشان می‌دهد که مردان در مواجهه با اختلافات و مشکلات خانوادگی بیش از پیش با قتل فجیع زنان صورت مساله را پاک می‌کنند.

روز پنجشنبه سوم شهریور- خبر «افشای راز جسد سوخته زن جوان» منتشر شد. به گزارش روزنامه خراسان، مردی همسر سابقش را به قتل رسانده ،جسد او را به آتش کشید و در کانالی در نزدیکی مشهد رها کرد. وی اعتراف کرده است: «به دليل برخي اختلافات از همسرم جدا شده بودم اما قبل از جنايت دوباره با يکديگر رابطه برقرار کرديم. روز حادثه با او در محلي قرار گذاشتم و با کشاندن وي به يک مکان خلوت، تصميم به قتلش گرفتم».
سوم شهریور – خبر قتل دختری منتشر شد که قربانی اختلافات خانوادگی شده است. ابتکار نیوز به نقل از رئیس حوزه قضایی استان گلستان نوشت قاتل جوانی به نام کیومرث است که متواری است. «خانواده قاتل و مقتول از مدت ها پيش با يکديگر اختلاف داشتند که اين اختلاف در نهايت مرگ دختر جوان را رقم زد».
دوم شهریور – وطن امروز خبر قتل یک زن توسط همسرش در تهران را منتشر کرد. مرد زن را با ضربات چاقو به قتل رسانده بود. همسایه‌ها با فریاد دختر 16 ساله این مرد به محل آمدند. مرد به پلیس گفته است «همسرم همیشه به اینکه من به کار کردنش در نهاد خاصی اعتراض کرده و باعث شده بودم به آموزش و پرورش رفته و در آنجا کار کند اعتراض داشت و همین کینه بین من و وی را عمیق‌تر کرد». آن شب نیز «با هم درگیر شدیم، این دعوا تا نیمه‌شب آتش زیر خاکستر بود تا اینکه باز به همدیگر گیر دادیم و من که خسته شده بودم به آشپزخانه رفته و به طرف طناز بازگشتم و با زدن ضربات زیاد وی را کشتم».
اول شهریور – خبر حمله یک مرد به همسر سابق‌اش در شهر ری منتشر شد. به گزارش وطن امروز، مرد پس از این که متوجه شد همسر سابقش، یک سال و نیم پس از جدایی از او، به عقد موقت مردی دیگر درآمده به خانه زن رفت و با تیغ موکت‌بری به او حمله کرد. زن که در آستانه مرگ قرار گرفته بود توسط همسایه‌ها به بیمارستان منتقل شد.
اول شهریور – مرد جوانی که قصد داشت همسر و مادر زنش را با اسلحه به قتل برساند در هتلی در کرمانشاه دستگیر شد. به گزارش جام جم همسر این مرد در پی اختلاف با او به خانه والدینش در کرمانشاه آمده بود. مرد در تحقیقات پلیس گفته است: « با تهيه سلاح به اين شهر آمدم تا در فرصتي مناسب همسر و مادرزنم را به قتل برسانم».
اول شهریور – خبر کشف جسد زن جوانی بر ترک موتورسیکلت در آبکوه خراسان منتشر شد. مرد به قتل زن، که همسر موقت او بوده، اعتراف کرد. او پس از قتل زن جسد او را در درون تشکی پیچیده و بر ترک موتور به خواجه ربیع می‌برد.
26 مرداد – خبر قتل زن جوانی توسط شوهر میانسال او انتشار یافت. مرد در جایگاه پمپ‌بنزینی در شمال تهران زن را با ضربات چاقو از پای درآورد. تحقیقات پلیس حاکی است که این دو از چندی پیش با یکدیگر اختلاف و درگیری داشته‌اند. به گزارش روزنامه جام جم «تا اين‌كه روز حادثه هنگام بازگشت به خانه‌شان بوده‌اند كه در مقابل يك جايگاه سوخت با هم درگير شده‌اند».
قتل‌های خانوادگی زنان به روایت آمار
بسیاری از قتل‌های خانوادگی زنان مکتوم می‌مانند. با این حال آمار ارائه شده توسط پلیس جرایم جنایی نشان می‌دهد که در سال 1389، قتل‌های خانوادگی یک سوم قتل‌های رخ داده را تشکیل می‌داده است و قتل زن توسط شوهر در صدر قتلهای خانوادگی قرار داشته است. بیشتر قتل‌ها با استفاده از سلاح سرد انجام شده است. استان‌های خوزستان و فارس بیشترین قتل‌های خانوادگی را داشته‌اند.
انگیزه‌ها
مشکلات اقتصادی و اجتماعی، اختلافات فرهنگی، سوء ظن، و ازدواج های اجباری از عواملی هستند که به تشدید اختلافات خانوادگی و در نهایت به قتل زنان توسط مردان می‌انجامند. در مناطق سنتی‌تر و در حاشیه شهرها قتل زنان و دخترانی که به نحوی معیارهای سنتی و مذهبی را زیرپا گذاشته‌اند، از سوی خانواده یک وظیفه محسوب می‌شود. محمد پیروی خامنه روانشناس در باره قتل دختران و زنان در این مناطق می‌گوید: «وقتی ظن خانواده به دختری بیشتر شود آنها در دادگاهی خانوادگی حکم قتل وی را صادر کرده و همان شب اجرا می کنند».
مجازات قتل‌های خانوادگی
این نوع قتل‌ها اغلب اعلام نمی‌شوند و در صورتی که مساله به پلیس و دستگاه قضایی بکشد، قوانین حاکم بیشتر تشویق‌کننده است تا بازدارنده. اگر چه در صورتی که ثابت شود قتل بطور عمدی صورت گرفته، مستوجب قصاص است. اما اجرای قصاص منوط به پرداخت مابه‌التفاوت دیه زن و مرد از سوی خانواده زن مقتول است. اگر مرد ثابت کند که همسرش با مرد دیگری ارتباط داشته از مجازات فرار می‌کند. بر اساس ماده 630 قانون مجازات اسلامی، مردی که همسرش را با مرد دیگری ببیند می‌تواند او را به قتل برساند بدون اینکه مجازاتی در انتظارش باشد.
گزارش مهر
وقوع 667 قتل خانوادگی در سال 89/ روند افزایش قتلهای خانوادگی+جدول سال گذشته دو هزار و 277 قتل در کشور رخ داد که 29/3 آن را قتلهای خانوادگی تشکیل می دهد. به گزارش خبرنگار مهر، براساس آمارهای اعلام شده از سوی پلیس وقوع قتل های خانوادگی در کشور روند رو به رشدی داشته که این امر در صورت عدم کنترل می تواند نگران کننده باشد. بر این اساس سال 86 با وقوع 657 قتل خانوادگی رکورد دار وقوع قتل بوده و در سال 80 نیز کشور شاهد 492 قتل خانوادگی بود. دهه هشتاد آغاز قتل های خانوادگی
رضا محمود زاده جرم شناس با اشاره به افزایش بی سابقه وقوع قتل در کشور گفت: متاسفانه در دهه 70 خبری از وقوع قتل های خانوادگی نبود اما در 80 هشتاد و به ویژه پس از سال 85 به بعد به علت کاهش آستانه تحمل و مشکلات خانوادگی وقوع این گونه قتلها افزایش چشمگیری یافته است. این درحالی است که مسئولان باید فکری برای امور خانواده کرده و روحیات دینی و آستانه تحمل را در خانواده ها افزایش دهند.
جدول قتلهای خانوادگی
افزایش قتلهای خانوادگی در دهه هشتاد بسیار نگران کننده بوده و همین امر باعث فعالیت پلیس در امور اجتماعی و ایجاد مشاوره ها برای جلوگیری از نزاع توسط نیروی انتظامی شد.
محدوده زمانی سال80 سال 81 سال 82 سال83 سال84 سال85 سال 86 سال87 سال88 سال 89
وقوع 2195 2262 2311 2274 2497 2410 2034 2234 2117 2277
قتل توسط بستگان 404 492 528 562 685 691 657 713 650 667
درصد 18/4 21/7 22/8 24/7 27/4 28/6 32/3 31/9 30/7 29/3
قتلهای خانوادگی در استانهای عشیره ای
سرهنگ هادی  مصطفایی با اشاره به ارتکاب قتلهای خانوادگی در استانهای عشیره ای گفت: دو استان فارس و خوزستان به دلیل شرایط منطقه ای و زندگی عشیره ای دارای بیشترین قتل خانوادگی در کشور هستند. متاسفانه سوء ظن، بدگمانی و ازدواج های اجباری در این مناطق باعث وقوع قتلهای خانوادگی می شود. این درحالی است که 90 درصد این قتلها به وسیله سلاح سرد رخ می دهد.
کاهش سوء ظن با فرهنگسازی
شاید مهمترین علت سوء ظن و انجام قتلهای خانوادگی در کشور عدم فرهنگسازی در مناطق حاشیه نشین است. مناطقی که هنوز هم همانند قرن پیش به صورت سنتی و پدر محور اداره می شوند.
محمد پیروی خامنه روانشناس نیز با اشاره به لزوم فرهنگسازی در این مناطق گفت: تاثیر محیط روی رفتار افراد غیر قابل انکار است. محیطی که فرد در آن رشد می کند می تواند در ساختن شخصیت و بروز رفتارها موثر باشد. متاسفانه در برخی مناطق هنوز هم دختران را کمتر از پسران می دانند. همین امر باعث بروز ناهنجاریها و سختگیری بیشتر به دختران می شود.
وی ادامه داد: وقتی ظن خانواده به دختری بیشتر شود آنها در دادگاهی خانوادگی حکم قتل وی را صادر کرده و همان شب اجرا می کنند. در این مناطق افراد وقتی برای دفاع از خود ندارد.
خامنه بار دیگر بر لزوم فرهنگسازی تاکید کرد. اگر بتوانیم فرهنگ شهری نشینی و زندگی اجتماعی را در این مناطق توسعه دهیم دیگر شاهد قتلهای خانوادگی نیستیم.
قتل دختر در مناطق مرزی/ قتل والدین در شهرها
نکته قابل تامل در قتلهای خانوادگی نوع و مفتول است. در شهرهای بزرگ بیشتر والدین اسیر خشم فرزندان شده و جان خود را از دست می دهند. این جوانان که والدین را سدی در برابر خواسته های خود می دانند اقدام به قتل آنها می کنند.
آرش سیفی جرم شناس با اعلام این مطلب به مهر گفت: در استانهای جنوبی و فارس نیز بیشتر دختران از سوی خانواده مورد ظن واقع شده و گاها نیز به قتل می رسند. وقتی از خانواده در  این خصوص تحقیق می شود آنها مدعی هستند که مقتول دارای انحرافات اخلاقی بوده و باعث سرافکندگی خانواده شده است. باید در خصوص قتلهای خانوادگی قانونی قاطع تر اتخاذ شود.
به نظر می رسد علاوه بر تقویت قانون و برخورد قاطع با قتلهای خانوادگی بار دیگر خلاء فرهنگسازی و تمرکز روی نهاد خانواده  احساس می شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر