۱۳۹۰ اردیبهشت ۱۵, پنجشنبه

۳۱ هزار ماما بيکار يا در مشاغل غيرمرتبط با مدرک تحصيلي


در سال هاي اخير شاهد تاسيس و راه اندازي مطب هاي مامايي در گوشه و کنار شهر هستيم که نسبت به سال هاي گذشته افزايش چشمگيرتري دارد اما هنوز چند صباحي از تاسيس اين مطب ها نگذشته که شاهد تعطيلي آ ن ها هستيم که استقبال کم بيماران به دليل تحت پوشش بيمه نبودن خدمات مامايي از دلايل عمده آن است.

بنا بر آمار، در حال حاضر ۵۰ هزار ماماي فارغ التحصيل وجود دارند که تنها حدود ۱۹ هزار نفر از آن ها توانسته اند در بخش بهداشت، درمان و آموزش استخدام شوند و حدود ۳۱ هزار نفر بيکار هستند.
بنابراين به گفته رئيس انجمن مامايي اگر ماما شانس استخدام در بخش دولتي يا غيردولتي را به دست نياورد، براي هميشه بايد با مدرک و شغل خود خداحافظي کند چرا که حتي تاسيس مطب به دليل اين که خدمات مامايي تحت پوشش بيمه نيست و بيمار بايد تعرفه قيمت دارو را به صوت آزاد بپردازد، با استقبال مواجه نمي شود.
اما ظاهرا قرار است همه چيز در اين زمينه تغيير کند و قرار است خدمات مامايي تحت پوشش بيمه قرار گيرد و بيمه ها با ماماها نيز قرارداد ببندند در اين صورت يک بيمه شده حق انتخاب ميان ماما يا پزشک متخصص زنان را خواهد داشت.
رئيس اداره مامايي وزارت بهداشت با اشاره به اين که در سال گذشته جلسات متعددي در زمينه بيمه خدمات مامايي ميان وزارت رفاه و وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: موافقت هاي اوليه بين اين دو وزارت خانه صورت گرفته و در صورت تصويب شوراي عالي بيمه خدمات مامايي تحت پوشش بيمه قرار مي گيرد.
ايجاد مطب هاي مامايي در مناطق کم برخوردار به شدت احساس مي شود
خداکرمي، رئيس انجمن مامايي کشور در اين باره به خراسان گفت: در بسياري از مناطق روستايي و کم برخوردار که با کمبود پزشک متخصص زنان رو به روست، نياز به ايجاد مطب هاي مامايي به شدت احساس مي شود. علاوه بر اين که براي ارائه خدمات مشاوره اي، پيش گيري از بيماري ها، مراجعه به ماما هم در وقت و هم در هزينه هاي درماني صرفه جويي مي کند اما بيمه هيچ يک از خدمات مامايي را تحت پوشش قرار نداده و بيمار بايد تعرفه درمان و قيمت دارو را به صورت آزاد بپردازد در صورتي که بيمه شده بايد حق انتخاب داشته باشد و با دفترچه درماني بتواند از خدمات درماني پزشک متخصص و ماما با توجه به نوع خدمت استفاده کند، اما عملکرد بيمه ها باعث محروم شدن قشري از جامعه از دريافت خدمات مامايي شده است.
وي افزود: رايزني ها در اين زمينه ادامه دارد و وزارت بهداشت اين مسئله را به طور جدي پي گيري مي کند و ظاهرا اين پي گيري ها نتيجه داده است چرا که رئيس اداره مامايي وزارت بهداشت خبر خوشي در اين زمينه مي دهد که مي تواند نقطه آغاز تحول در خدمات مامايي باشد. فرح بابايي در اين باره به خراسان گفت: از سال گذشته موضوع پوشش خدمات مامايي توسط بيمه ها به صورت جدي بين وزارت بهداشت و وزارت رفاه پي گيري شد و کارگروه مشترکي در اين زمينه موضوع را دنبال مي کرد تا اين که در هفته گذشته توافق اوليه در اين مورد صورت گرفت و قرار بر اين شد که خدمات سرپايي مامايي تحت پوشش بيمه قرار گيرد.
وي افزود: در کارگروه اين مسئله تصويب شد و در صورت تصويب شوراي عالي بيمه، اجرايي مي شود.
۳۱ هزار ماماي بيکار
خداکرمي، رئيس انجمن مامايي کشور با اشاره به تعداد ماماهاي شاغل گفت: در حال حاضر ۵۰ هزار ماماي فارغ التحصيل در کشور وجود دارند در حالي که بر اساس آمار تنها ۱۹ هزار ماما در بخش بهداشت و درمان و آموزش شاغل هستند و ۳۱ هزار ماما يا بيکار هستند و يا به مشاغل غيرمرتبط با مدرک تحصيلي شان مشغول هستند.
وي افزود: براساس استانداردهاي جهاني به ازاي هر هزار تولد زنده بايد ۳۰ ماما در بخش بهداشت و درمان وجود داشته باشد که در حال حاضر يک سوم اين تعداد ماما در بخش بهداشت و درمان وجود دارد. بنابراين کمبود ماما در بيمارستان ها و مراکز درماني و خانه هاي بهداشت وجود دارد.
خدا کرمي گفت: واقعيت اين است که متناسب با نياز جامعه، ماما جذب نشده است و ضروري است که در رفع کمبودها اقدامات جدي صورت گيرد.
وي افزود: در صورت بيمه بودن خدمات مامايي حجم زيادي از خدمات مشاوره، طب پيشگيري، مراقبت هاي بارداري که در حال حاضر توسط پزشکان متخصص زنان صورت مي گيرد مي تواند توسط ماماها انجام شود که علاوه بر صرفه جويي در وقت و هزينه ، باعث ترويج بهداشت و سلامتي دختران و زنان مي شود.
بابايي رئيس اداره مامايي وزارت بهداشت نيز گفت: در برخي از بيمارستان ها به ويژه در مراکز درماني و بيمارستان هاي مناطق محروم با کمبود ماما روبه رو هستيم، اما قرار است در استخدام هاي جديد براي سال ۹۰ اين کمبود تا حدودي برطرف شود.
حضور ۵هزار ماما در روستاها و مناطق محروم و کاهش آمار مرگ و مير مادران
وي افزود: تاکنون حدود ۵هزار ماما در طرح پزشک خانواده جذب شده اند و خدمات مامايي تنظيم خانواده، مراقبت از بارداري و طب پيشگيري را در خانه هاي بهداشت و مراکز درماني روستايي به روستاييان ارائه مي دهند که اين مسئله علاوه بر افزايش سطح آگاهي هاي عمومي، باعث کاهش آمار مرگ و مير مادران باردار و نوزادان شده است و برنامه ريزي براي جذب ماما در شهرهاي زير ۵۰ هزار نفر نيز درحال انجام است.
خدا کرمي نيز گفت: با وجود استخدام و به کارگيري ۵هزار ماما در مناطق روستايي و محروم در قالب طرح پزشک خانواده، هنوز بسياري از مناطق روستايي صعب العبور به خدمات مامايي دسترسي ندارند که بايد اقدامات جدي در اين زمينه صورت گيرد.
مخالفت آموزش و پرورش با استخدام ماما به جاي مربي بهداشت در مدارس دخترانه
خداکرمي با اشاره به اين که هنوز رويکرد درمان حاکم است و پيشگيري جايگاه خود را نيافته است گفت: سال گذشته وزارت بهداشت پيشنهادي به آموزش و پرورش داد تا به جاي مربي بهداشت در مدارس دخترانه از ماماها استفاده کند تا مشکلات را شناسايي و برنامه پيشگيري و آگاهي هاي فردي را افزايش دهند اما اين پيشنهاد با مخالفت آموزش و پرورش رو به رو شد درحالي که درحال حاضر کمبود مربي بهداشت به شدت وجود دارد و خيلي از مدارس از داشتن مربي بهداشت محرومند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر